Posted by on 13/05/2012

… at det vi har brug for ikke er flere computereksperter, men derimod at folk generelt bliver mere fortrolige med computere.

Det var naturligvis tilbage i 1980’erne, inden computere og mobiltelefoner i alle afskygninger for alvor blev en del af vores hverdag – og mens man stadig opfordrede alle til at tage sig en uddannelse indenfor IT (eller som det stadig hed dengang: EDB), for “det var jo fremtiden”.

Senere fik vi som bekendt IT-boblen, som tog livet af en stor del af de ellers så optimistiske nystartede EDB-firmaer, og som bekræftede at min far (naturligvis!) havde ret.

Ikke at der ikke stadig er brug for at vi har veluddannede personer, som kan finde ud af at håndtere og programmere vores elektronik. Det har vi stadig i dag. Men forestillingen om at vi alle – hver som en – skal være beskæftiget med at få elektronikken til at fungere bag kulissen, var og er en utopi.

* * *

Det er på mange måder det samme, som vi ser med videnskab i dag – og særligt med hjerneforskning. Selvom videnskabens landvindinger på mange måder er med til at ændre vores verdensbillede, er det langt fra sådan at der er brug for at vi alle bliver hjerneforskere i fremtiden.

Ligesom den virkelige revolution indenfor IT skete, da elektronikken blev en del af vores dagligdag, er den virkelige revolution, som venter i kulissen, ikke at vi alle skal til at måle og skanne på hjerner. Den er at den viden vi i stort omfang allerede har samlet sammen,  i større grad bliver en del af vores alles verdensbillede.

Det er – kort fortalt – årsagen til, at jeg primært beskæftiger mig med formidling frem for grundforskning: at det for mig at se er et mindst lige så vigtigt projekt, at udbrede resultaterne fra den moderne hjerneforskning og gøre dem relevante for den brede befolkning – og på den måde forhindre, at den er forbeholdt en snæver, indspist kreds af forskere eller videnskabsfolk.

Det er – i det store billede – ikke nødvendigt, at vi alle beskæftiger os professionelt med videnskab. Videnskabens resultater, derimod, har betydning for os alle.

 

Posted in: mig