“- fordi videnskab er for vigtigt til at blive overladt til videnskabsfolk.”

 

pærerevyen er en undersættelse af det engelske peer review – betegnelsen for den proces, hvorigennem nye forskningsresultater bedømmes af andre forskere, før de bliver publiceret. Denne proces betragtes som en af videnskabens vigtigste grundsten – og en af de vigtigste garantier for, at videnskabelige publikationer er pålidelige.

Ofte sker der imidlertid det, at forskningsresultaterne – når de først er blevet publiceret – blot bliver kritikløst videreformidlet af presse og medier. Resultatet er desværre typisk leddeløst mikrofonholderi – frem for levende formidling.

For at gøre op med denne manglende kritiske sans i videnskabsformidlingen, påbegyndte jeg projektet pærerevyen for et par år siden, med det eksplicitte formål at stille nutidens – og fortidens – vigtigste forskningsresultater til skue og diskussion.

pærerevyen er p.t. centreret omkring bloggen af samme navn – som  findes her.

En række aktuelle artikler om emnet var desuden at finde på netavisen netudgaven i sommeren 2013.

De kan læses her.

Menneskedyret på Folkeuniversitetet

Forelæsningsrække om Menneskedyret på Folkeuniversitetet i København.

Forelæsningerne foregår på Øster Farimagsgade 5 hver tirsdag fra d. 12. september, kl. 18.15 til 20.00. Pris: 390,- kr. Tilmelding via Folkeuniversitets hjemmeside: Menneskedyret – hvordan mennesket tæmmede sig selv (fukbh.dk).

BESKRIVELSE:

Menneskets udviklingshistorie kan beskrives som en form for selvtæmning, hvor vores forfædre er... læs mere ...


Ny TV-serie!

Glæd jer! Torsdag d. 13. juli er der premiere på vores nye TV-serie: “Historien om Menneskehjernen. Rejsen mod Frihed”. Afsnittene sendes på DR2 kl. 21.00 hver torsdag og kan streames på DR TV.

Programmet fortæller historien om, hvor menneskehjernen kommer fra, og hvordan dens udvikling har resulteret i den frihed, som... læs mere ...


Historien om Menneskehjernen

Lyt med i morgen, tirsdag d. 27.6., på Hjernekassen på DR P1 kl. 10.03., hvor jeg sammen med Morten Krøgholt (producer) og Peter Lund Madsen (vært) taler om vores nye TV-serie, “Historien om Menneskehjernen. Rejsen mod Frihed.”, som har premiere d. 13. juli på... læs mere ...


Næste side om Menneskedyret

For noget tid siden medvirkede jeg i podcasten “Næste side” med Tommy Heisz om “det tamme menneskedyr”. Podcasten er nu tilgængelig på bibliotekernes hjemmeside Ereolen og hos de fleste podcastudbydere.

... læs mere ...

Op af kaninhullet

Forleden medvirkede jeg i podcasten “Op af kaninhullet”, hvor jeg forsøgte at overbevise værterne Christian Fuhlendorff, Christian Frederiksen og Masoud Vahedi om, at “The Stoned Ape Theory” er netop det: Et stenet teori!

Du kan lytte med her.

... læs mere ...

Menneskedyret i Hjernekassen

Tirsdag d. 22. november kl. 10 gæster jeg Hjernekassen på DR P1, hvor jeg vil tale med Peter Lund Madsen om menneskets selvtæmning og de øvrige emner, jeg berører i bogen Menneskedyret.

Programmet vil kunne høres som podcast kort tid efter udsendelsen på Hjernekassens hjemmeside (søg under datoen 22.11.2022): https://www.dr.dk/lyd/p1/hjernekassen-pa-p1... læs mere ...


Menneskedyret i Aftenklubben

For nyligt gæstede jeg Aftenklubben på Radio Nova til en uformel og hyggelig samtale med vært Daniel Cesar om min nye bog Menneskedyret og menneskets selvtæmning. Vi kom ind på alt fra tyranner og menneskets sociale sider til penisknogler og andre spøjse spor af... læs mere ...


Omtale i Science Report

Under overskriften “Da mennesket tæmmede sig selv, fik evolutionen et andet fortegn” er min nye bog Menneskedyret omtalt på den forskningspolitiske hjemmeside Science Report.

Læs hele historien her (OBS! Paywall med mulighed for gratis prøveadgang).

... læs mere ...

Sommerforelskelse på R4DIO

Sommer er for mange lig med sommerforelskelse. Man hvad sker der egentlig i hovedet på os, når vi bliver sommerforelskede? Det har jeg forsøgt at forklare Radio4 i udsendelsen “Du er ikke alene”.

Podcasten kan findes her: Du er ikke alene – SOMMERFORELSKELSE 1.0 (time 1).

... læs mere ...

Zukaroff 2.0

Årets julegaveidé!

Da jeg ikke selv har en bog ude til jul i år, vil jeg anbefale den opdaterede udgave af Peter Lund Madsens “Dr. Zukaroffs testamente” (med den passende undertitel: “version 2.0”). Jeg har selv hjulpet Peter med at opdatere bogen og føre den ajour med noget af alt det,... læs mere ...


Fis eller fakta?

For alle der nød bogen “Kan den prutte?”, som udkom i starten af i år, kan jeg glæde med, at jeg for kort tid siden har lagt sidst hånd på den næste bog i rækken af de to forfattere, som udkommer på dansk i næste måned.

Titlen er “Fis eller fakta?”... læs mere ...


Deadline på DR2

Indslag fra Deadline på DR2 lørdag d. 13. april, hvor jeg taler om videnskabelige ulæste mysterier og om, hvor langt man er kommet med at løse bevidsthedens gåde.

Se programmet her (indslaget starter 1.06).

... læs mere ...

Bogen er her!

Så er de første fysiske kopier af bogen ankommet!

I andre må desværre vente til den officielle udgivelsesdato, d. 26. oktober.

... læs mere ...

Udgivelsesdato 26.10.

Så er den officielle udgivelsesdato på “Din geniale dyrehjerne” fastlagt:

Onsdag d.26. oktober 2016.

... læs mere ...

knyt (ikke) næven!

 

(se også UPDATE nedenfor)

 

Når det gælder vores hukommelse, florerer der en teori om, at indlæring primært er en arbejdsopgave for venstre hjernehalvdel, mens genkaldelse primært varetages af højre. Om denne forestilling er korrekt eller ej, er ikke emnet her. Her drejer det sig... læs mere ...


Har vi brug for HD-kvalitet fordi tv-programmerne er blevet for kedelige

Et nyt studie af vores reaktioner på følelsesmæssigt ophidsende billeder afslører noget påfaldende: at det stigende behov for en højere billedkvalitet måske ganske simpelt skyldes, at vores tv-programmer er blevet for kedelige.

Umiddelbart synes det jo ikke at have meget med hverken tv at gøre. En håndfuld canadiske forskere har... læs mere ...

om Pærerevyen

 

Det er en udbredt misforståelse, at videnskabelige værker – og i særdeleshed videnskabelige artikler – skulle udgøre en privilegeret adgang til sandheden.

Dette er imidlertid ikke nødvendigvis korrekt.

 

Det som adskiller videnskabelige artikler fra andre publikationer er primært, at de underkastes en – til tider streng – kvalitetskontrol i form af et... læs mere ...


et skønmaleri af neandertalerne

Var neandertalerne i virkeligheden kreative kunstnere – eller er det blot videnskabsjournalistikken, som bliver mere og mere kreativ? Vi forsøger at finde et svar i  en aktuel og opsigtsvækkende historie.

 

Igår – fredag d. 15. juni 2012, kl. 11.06 – lod videnskab.dk bomben sprænge: “Neandertalerne skabte Europas første hulemalerier”. Sådan lød... læs mere ...